Slobodu'i a colinda

Slobod, slobod. Haidaţ în casă!

 
Noi umblăm să colindăm. Să vă aducem colinda-n casă.

Colinde din Maramureş

Bucată de lume unică și de neînlocuit, Maramureșul a păstrat tradițiile cu sfințenie, indiferent de specificul lor. Sărbătoarea Crăciunului este de fapt bogată în tradiții și obiceiuri care sunt încă foarte vii și are trei etape: perioada de pregătire, postul și toate celelalte acțiuni în care intră curățirea casei, a curții; apoi mai e perioada cuprinsă între 23 decembrie (Ajunul Ajunului) si 31 ianuarie, iar ultima este perioada dintre Anul Nou (numit in vechime Crăciunul cel mic) și Boboteaza. Vraja Crăciunului nu se va pierde atâta timp cât colindele vor răsuna în toate satele și colindatul nu va pieri.

Ansamblul Folcloric Național "Transilvania"

Ce bucurie ar fi

Slobod îi a colinda? Ansamblul Folcloric Național "Transilvania" ne încântă cu o frumoasă colindă. Ce bucurie ar fi dacă în fiecare zi ar veni în sufletul nostru... Nașterea Domnului, așa e? Hai să alegem fiecare dintre noi asta zi de zi, să facem din darurile sufletului nostru o bucurie omului cu care ne întâlnim acum și atunci...

Ansamblul Folcloric Național "Transilvania"

La nuntă-n Cana Galileii

Crăciun în Maramureş

Crăciun în Maramureş 2020

Imagini cu colindători, surprinse la alte ediții ale evenimentului "Crăciun în Maramureș". Mulțumim tuturor pentru colindă! Multă sănătate!

Ansamblul Folcloric Național "Transilvania"

Viflaime, Viflaime

"Viflaimul", nume vechi românesc al orașului Bethleem, este un obicei vechi cu subiect religios și cu multe elemente laice, practicat în satele din Maramureșul istoric și nu numai. De fapt, este o dramă populară, ce abordează mitul nașterea lui Isus satirizând ipocrizia, minciuna, aroganța, ...

Școala Populară de Arte "Liviu Borlan"

Îi Crăciun pe-ntreg pământul

Școala Populară de Arte "Liviu Borlan"

Iară vin colindători

Școala Populară de Arte "Liviu Borlan"

Ziurel de ziuă

Diana Cârlig și elevii Școlii Populare de Arte

Școala Populară de Arte "Liviu Borlan"

Sub fereastră la om bun

Diana Cârlig și elevii clasei de canto popular

Școala Populară de Arte "Liviu Borlan"

Pe un drum bătut de piatră

Mihaela Iacob Dan și elevii clasei de canto popular

Școala Populară de Arte "Liviu Borlan"

Acasă'i Crăciunul Sfânt

Ramona Darha și elevii clasei de canto popular

Școala Populară de Arte "Liviu Borlan"

Suită colinde

Vasile Cordea și Orchestra Școlii Populare de Arte

Tradiții din regiunile înfrățite

Aici puteți descoperi tradițiile și obiceiurile de Crăciun de pe alte meleaguri prietene.

Tradiții din Raionul Hîncești (Republica Moldova)

De urat v-am tot ura

Din Hîncești am primit un colaj cu obiceiuri și tradiții de iarnă din cadrul Festivalului "De urat v-am tot ura" în care își dau concursul 15 formații artistice din localitățile raionului. Ideea festivalului este aceea de a reîntoarce atmosfera zilelor de odinioară când ograda era aranjată, casa împodobită, mesele pregătite cu nuci, mere și colaci, iar gospodarii de la mic la mare așteptau cu nerăbdare cetele de colindători.

Colind de Crăciun din județul Jasz-Nagy-Kun Szolnok (Ungaria)

Ansamblul de copii din Patlinka

Județul înfrățit Jasz-Nagykun-Szolnok din Ungaria ne-a invitat să le cunoaștem obiceiurile specifice de Crăciun cu ajutorul unui colind al ansamblului de copii din Patlinka, o mică comunitate ce se mândrește cu păstrarea și transmiterea tradițiilor ancestrale. Crăciunul în comunitățile maghiare este sărbătorit în jurul familiei și bisericii, așteptându-se cu nerăbdare Noaptea de Ajun - Noaptea Sfântă.

Raionului Ștrășeni (Republica Moldova)

Grupul "Dumbrava Verde"

Prietenii din regiunea înfrățită Strășeni ne transmit colindul lor prin formația folclorică "Dumbrava Verde", înființată în 1986 și condusă de doamna Valentina Popa. Grupul promovează obiceiurile și tradițiile populare din Moldova în toată frumusețea lor, iar talentul deosebit a fost recunoscut de-a lungul timpului prin multe premii, dar mai ales prin titlul de colectiv artistic "model" conferit de Ministerul Culturii din Republica Moldova.

Salutări tradiționale din Municipiul și Districtul Panevezys (Lituania)

Melodie celebră de Crăciun

Un mesaj video cu urări de bine de sărbători sosește tocmai de pe îndepărtatele meleaguri ale Lituaniei prin intermediul unei melodii celebre de Crăciun filmate în centrul municipiului Panevezys. În plus, ne-a sosit și un vechi obicei de Crăciun din casele lituanienilor menit să aducă pacea și liniștea sărbătorilor.

Colind din orasul Panevezys

Un trandafir a înflorit în dimineața de Crăciun

O melodie lituaniană tradițională de Crăciun foarte veche intitulată “Un trandafir a înflorit în dimineața de Crăciun”, interpretată recent, într-o manieră modernă, lângă bradul din centrul municipiului Panevezys.

Colindele regiunilor înfrățite din Ucraina

Ritul de felicitare a lui Vasile

Grupul folcloric "Lepivka" din raionul Rohatyn, regiunea Ivano-Frankivsk, (Ucraina) condus de Nadiya Chubata, ne cântă "Ritul de felicitare a lui Vasile".

Colindele regiunilor înfrățite din Ucraina

Mariya Fedoriv Lisku

Și artista Mariya Fedoriv Lisku ne colindă după vechile obiceiuri ucrainene din zona Ivano-Frankivsk.

Colind din Voievodatului Podkarpackie (Polonia)

O stea strălucește pentru Iisus

De pe plaiurile Voievodatului Podkarpackie ne sosește un colind străvechi ce se numește "Gore gwiazda Jezusowi" ("O stea strălucește pentru Iisus") și care a fost scris probabil în secolul al XVIII-lea. Acesta este interpretat de Ansamblului Bandoska, care a susținut sute de concerte în țară și în străinătate din 1950 încoace. Grupul folcloric este alcătuit din peste 100 de persoane: trei grupuri de copii, grupul artiștilor reprezentativi, grupul de dans al seniorilor și orchestra de muzică populară.

Duetul vocal popular de amatori

Tatiana și Serhiy Rakhovsky

Colinda huțulă străveche "Seară fericită", este interpretată de duetul vocal popular de amatori al Casei de Cultură a orașului Uzhhorod, format din Tatiana și Serhiy Rakhovsky.

Mulțămim gazdă bogat
De darul ce ni l-ai dat.
Să dea Dumnezeu pătrat
De unde ai deșertat.
© 2020 Consiliul Judetean Maramures. All Rights Reserved.
logo